Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 981 niet laden

Onderhoud buitenboordmotor om zo schade en daarmee dure reparaties te voorkomen!

Buying from a Blogger’s Closet by Thomas Leuthar Buying from a Blogger’s Closet

Voor uw eigen veiligheid en voor de levensduur van uw buitenboordmotor is periodiek onderhoud belangrijk. Het ergste wat u kan overkomen is als u op het water bent en uw buitenboordmotor valt uit. 

De veiligheid van u en uw bemanning hangt er van af. U dient altijd voorzorgsmaatregelen te treffen en zorgen dat uw buitenboordmotor in goede conditie is.

1 Motoren hebben elke 100 draaiuren of éénmaal per jaar een kleine onderhoudsbeurt nodig (afhankelijk van wat zich het eerste voordoet). Na 3 jaar of 300 draaiuren hebben motoren een grote uitgebreide onderhoudsbeurt nodig (afhankelijk wat zich het eerst voordoet). Honda motoren hebben onderhoudsintervallen van 300 uren of 3 jaren.

 

2 Na gebruik in zout of vuil water moet het koelsysteem uitvoerig worden doorgespoeld met zoet water, bij voorkeur met “Salt Terminator”. Ook de buitenkant van de motor alsmede de gehele boot moet uitvoerig worden gewassen. Ook moet de buitenkant van het motorblok en alle componenten die daarop zijn bevestigd worden beschermd met een conserverende olie.

 

3 Als uw motor lange tijd niet gebruikt wordt (winteropslag) dienen de inwendige motoronderdelen vooraf te worden geconserveerd met speciale conserveringsolie (Evinrude/Johnson Storage Fogging olie of Quicksilver Storage seal), of motorolie.

 

4 Let op dat u uw staartolie regelmatig ververst of laat verversen, de staartolie smeert uw tandwielen en lagers in het staartstuk, als er een afdichting van het staartstuk gaat lekken, da loopt de olie weg en/of stroomt er water in de staart. Als dit water in de winter bevriest, dan barst uw staartstuk stuk. Daarom regelmatig, in ieder geval voor de winter de olie verversen, ook als u weinig heeft gevaren. Wij van Justmarine.nl kunnen dit voor u verzorgen, door onze kennis en ervaring kunnen we aan de oude olie zien wat de toestand is in uw staartstuk.

 

5 Als u uw bougies vervangt, is het van groot belang de voorgeschreven bougies te gebruiken en op de voorgeschreven manier af te stellen. Hierbij is het belangrijk de laatste informatie van de motorfabrikant te raadplegen, omdat de motorfabrikant het advies nog wel eens bijstelt. Wij van Justmarine.nl kunnen u hierin prima adviseren, we hebben alle bougies ruimschoots in voorraad. Enkele motoren kennen een indexeringsprocedure, b.v. Evinrude/Johnson Ficht, Ficht RAM en E-tec motoren, wij adviseren u graag!

 

6 Wilt u het onderhoud aan uw motor graag zelf uitvoeren, koop dan een goed werkplaatshandboek bij ons, Justmarine.nl, dan heeft u altijd goede referenties. Wij hebben alle originele werkplaatshandboeken alsook onderdeelboeken en instructieboekjes.

 

7 Wilt u meer weten over hoe uw motor werkt, waar u op moet letten en wat het onderhoud voorstelt, volg dan een cursus buitenboordmotoren bij ons.

 

8 Wenst u dat wij het onderhoud aan uw motor, boot, of trailer uitvoeren, maak dan tijdig een afspraak, wij hebben vaak een drukke agenda met wachttijden tot ruim 2-1/2 maand. Plan onderhoud vooral ik het najaar of winter. Wilt u toch in het vaarseizoen een onderhoudsbeurt uit laten voeren, plan dan een afspraak en ga in de tussenliggende tijd lekker varen met uw boot. Heeft uw boot, motor of trailer een reparatie nodig, dan kunnen we u vaak wel snel helpen, ook in het vaarseizoen, neem contact met ons op voor een afspraak

 

 

9 Draait uw motor niet goed, slaat hij af, start hij slecht of heeft u een willekeurig ander probleem, dit is vaak een reparatie, en verwacht niet dat de problemen opgelost zijn met alleen een onderhoudsbeurt. Een onderhoudsbeurt geeft u preventief, om zo de meeste problemen te kunnen voorkomen.

 

Justmarine maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Dit bericht verbergen

Log in

create an account